Serà el nostre secret: obra document sobre l'abús sexual infantil.




Obra de teatre verbatim sobre els abusos sexuals infantils en l'àmbit familiar.
Podreu veure-la més endavant a: Sala La Planeta  (Girona) i a Escenari Brossa (Barcelona).

És possible entendre a través del teatre la magnitud i complexitat de les conseqüències psicològiques, emocionals i físiques que comporten els abusos sexuals infantils? Aquest art ens ofereix un espai d'aprenentatge emocional i intel·lectual en relació a les possibles malalties ocasionades per l'abús en l'àmbit familiar o de confiança de la menor. El text de l'obra és creat amb els fragments de les entrevistes fetes a testimonis supervivents que ens parlen de com elles i ells ho van viure i de quina manera han lluitat i estant lluitant per poder-se sanar dins una societat que no es pren seriosament aquests casos perquè li costa acceptar que existeixen. I més, que existeixen dins de les famílies.

I què passa amb els abusadors? I amb els còmplices? I amb nosaltres que ho tenim al costat i no ho veiem? Una de cada cinc nenes (4 nenes i un nen) pateix o patirà abusos sexuals abans dels 17 anys. I d'aquests abusos, un 80% succeeix en l'àmbit familiar.
Estem parlant de maltractament infantil amb unes conseqüències que poden ser molt bèsties.
Per això a través del teatre documental verbatim volem expressar aquest tema tabú per conscienciar-nos, sensibilitzar-nos i també per reflexionar-hi plegats després de les funcions amb els especialistes convidats que ens acompanyaran.

Bessel van del Kolk en el seu llibre El cuerpo lleva la cuenta diu: "Nadie quiere recordar un trauma. En este sentido, la sociedad no es diferente de las propias víctimas. Todos queremos vivir en un mundo seguro, manejable y previsible, y las víctimas nos recuerdan que esto no es siempre así. Para comprender el trauma, debemos superar nuestra reticencia natural a confrontar esta realidad y reunir el valor para escuchar los testimonios de los supervivientes."