Comprendre a través del teatre




No m'oblideu mai ha estat una experiència molt humana. El gènere teatral Verbatim ens ha permès endinsar-nos a unes vivències a través de la paraula. La paraula dels testimonis que ens han explicat la seva història. Les gravacions han estat el nostre guió. Escoltar-les ha estat comprendre els sentiments des d'on neixen els sons, les paraules. Ens ha fet adonar de com el llenguatge és un reflex de la nostra vida interna i es revela més enllà del conscient. Com parlem? Com estructurem les frases i quines paraules es repeteixen prenent un significat valuós dins la història que expliquem? Un significat en el present que ressona a un passat proper o llunyà. Unes imatges que són expressades amb silencis, respiracions sonores, sons que queden suspesos fins que arriba la paraula que pot definir-les.
El so de la veu és com la mirada: expressa el que volem dir i el que no, expressa el que sentim. I es revela pels canvis que es produeixen al llarg del relat: canvis de volum, de tonalitat, de tempo i de qualitat sonora (rugositat, brillantor, aire, opacitat, estridència...).

Edgar Morin diu: La comprensión humana, siempre intersubjetiva, requiere apertura hacia el otro, empatía, simpatía. Aquesta obra ens ha donat l'oportunitat de comprendre l'altre, empatitzar-hi i expressar amb un respecte molt gran el seu relat. I durant les funcions hem compartit aquest sentiment d'empatia amb els espectadors i molts d'ells han respirat amb nosaltres. Han escoltat amb el cor. La valentia dels testimonis ha estat el trampolí per atrevir-nos a exposar el suïcidi juvenil i algunes de les seves causes. Exposar per evidenciar les nostres pors, les nostres febleses i també la capacitat que tots tenim de poder detectar, escoltar i acompanyar.

A totes les funcions, a Girona i a Barcelona hi ha hagut un col·loqui amb un especialista diferent cada dia. Així hem pogut reflexionar i aprendre de l'experiència compartint les impressions generades per l'obra. Els especialistes han estat aquests:

Girona, Sala La Planeta:
Dimecres 25 d'abril: Anna Calvet. Psiquiatra.
Dijous 26 d'abril: Tura Soler. Periodista.
Divendres 27 d'abril: Meritxell Perich. Psicòloga del Centre de Salut Jove de Girona.
Dissabte 28 d'abril: Montserrat Crehuet. Terapèuta.
Diumenge 29 d'abril: Fina Trullàs. Psicòloga, Educadora Social i promotora de la Resiliència.

Barcelona, La Seca-Espai Brossa:
Dimecres 16 de maig: Jaume Funes, Psicòleg, educador i periodista.
Dijous 17 de maig: Itxaso Figueras Uranga, Psicòloga especialista en psicologia clínica i terapeuta Gestalt.
Divendres 18 de maig: Ferran Garcia, Educador social i Tècnic d'àrea de Serveis socials municipals i Pere
Urraca
, Educador social i Educador a Centres residencials d'acció educativa (CRAE) de la Generalitat.
Dissabte 19 de maig: Judit Novo Salvador, Metgessa de família al CAP Terrassa Sud de l'Hospital Universitari Mútua de Terrassa.
Diumenge 20 de maig:  Jaume Funes, Psicòleg, educador i periodista.
Dimecres 23 de maig: Victòria Nicuesa, Professora, terapeuta, Coach especialitzada en educació i formadora de professors.
Dijous 24 de maig: Dr. Josep Vilajoana i Celaya, degà del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya i José Ramón Ubieto, psicoanalista i psicòleg.
Divendres 25 de maig: Fina Trullàs, Psicòloga, educadora social i promotora de la resiliència.
Dissabte 26 de maig: Joan Martínez Prieto, Director de la delegació a Catalunya de AEPAE (Asociación Española para la Prevención del Acoso Escolar).
Diumenge 27 de maig: Thaïs Tiana, Psicòloga membre del Programa de Prevenció del Suïcidi de l’Hospital de Sant Pau i del Programa d’Atenció al Supervivent.